Arhīvs

Žūrija

Aija Bērziņa

Žūrijas priekšsēdētāja
Dānijas Eiropas Filmu koledžas un Latvija Kultūras akadēmijas absolventes Aijas Bērziņas pirmā producētā filma bija režisora Ivara Zviedra izaicinošā dokumentālā filma "Dokumentālists"'(VFS Films, 2012), kas saņēma Latvijas Nacionālo kino balvu kā gada labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un tika pirmizrādīta Leipcigas Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā. Nākamā filma, ko Aija producēja jau savas producēšanas kompānijas TASSE FILM paspārnē, Renāra Vimbas spēlfilma "Es esmu šeit" (2016) pirmizrādi piedzīvoja Berlīnes kino festivālā, saņemot galveno balvu - Kristāla lāci - programmas "Generations" kategorijā "14plus". Aijas jaunākie darbi - Jura Kursieša spēlfilma "Oļegs" un līdzproducētā Somijas filma "Dogs Don't Wear Pants" atlasīti 2019. gada Kannu kinofestivāla programmai "Quinzaine des Realisateurs". Kopš 2014. gada Aija Bērziņa ir Latvijas Filmu padomes locekle un, kopš 2013. gada - Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente. 2014. gadā Aija piedalījas Rīgas Starptautiskā kino festivāla dibināšanā.

Kaspars Braķis

Kaspars Braķis ir praktizējošs operatotrs, kurš pēc maģistra studijām Borisa Frumina starptautiskajā filmu mākslas klasē Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinā, operatora inscenētāja specialitātē, izveidojis filmu studiju "Fly For Film", un ir tās radošais vadītājs.

Elita Kļaviņa

Teātra un kino aktrise, kino režisore. Ieguvusi maģistra grādu Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas studiju programmā. Elita atveidojusi nozīmīgas lomas spēlfilmās "Rīgas sargi", "Pa ceļam aizejot", "Tumšie brieži", "Paslēpes" un citās. Saņēmusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps" kā gada labākā aktrise 2018. gadā par lomu filmā “Rīga. Dubls 1", kā arī teātra balvu "Spēlmaņu nakts" kategorijā "Gada labākā aktrise" (2012). 2019. gadā saņēmusi balvu "Lielais Kristaps"'kategorijā “Labākā studentu filma” par pilnmetrāžas dokumentālo filmu “Zorjana Horobraja". Filma tāpat ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu Sanktpēterburgas festivālā "Message to Man" un žūrijas specbalvu “Verzio Human Rights” dokumentālo filmu festivālā. Kā režisore veidojusi arī trīs spēles īsfilmas. Elita Kļaviņa pastāvīgi strādā Jaunajā Rīga teātrī, kur nospēlētas vairāk nekā 50 lomas. 2020. gadā uzsākusi darbu pie jaunas dokumentālās filmas par sieviešu cietuma iemītniecēm “Māsas no Iļģuciema”.

Rolandas Kvietkauskas

Lietuvas kino centra direktors no 2012. - 2020. gadam, Lietuvas nacionālais pārstāvis Eurimages fondā no 2017. - 2020. gadam. Lietuvas Kultūras ministra padomnieks no 2010.- 2012. gadam. Tāpat bijis "Viļņa - Eiropas kultūras galvaspilsētas 2009" projekta direktors, Kultūras ministrijas sekretāra vietnieks un Kultūras atbalsta fonda padomes loceklis. Kazimira Simanoviča Viļņas Universitātē pasniedzis kultūras finansēšanas un lobēšanas kursu. Eiropas Kino akadēmijas biedrs.

Arūnas Matelis

Kino režisors un producents, viens no retajiem Eiropas kino režisoriem, kas saņēmis prestižo ASV Režisoru ģildes (Directors' Guild of America) balvu par dokumentālo filmu "Pirms atgriezties debesīs". Arūnas ir neatkarīgās filmu studijas Nominum dibinātājs un producents, kopš 1992. gada producējis un līdzproducējis vairķa nekā 40 radošās dokumentālās filmas. Arūna režisētās filmas ir izrādītas Kannu kinofestivāla, Amsterdamas un Leipcigas dokumentālo filmu festivālu, Turīnas, Oberhauzenas, Roterdamas, Maskavas kino festivālu konkursa programmās, kā arī Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA) un Pompidū centrā Parīzē. Tās saņēmušas vairāk nekā 40 starptautiskas kino balvas, tostarp Amsterdamas un Leipcigas dokumentālo filmu festivālu galvenās balvas un nominācijas Eiropas Kino akadēmijas balvai. Arūnas Matelis ir Lietuvas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs.

Juris Poškus

Scenārists, producents un kino režisors. Beidzis Latvijas Universitāti (BA) un Kalifornijas Mākslas Institūta kino nodaļu (MFA). Saņēmis Fulbraita grantu studijām ASV. Latvijas Kinoproducentu asociācijas, Latvijas Kinematogrāfistu savienības un Eiropas Kino akadēmijas biedrs. Jura Poškus filmogrāfijā ir vairākas plaši starptautiski izrādītas un apbalvotas dokumentālās un spēlfilmas: "110/220" (galvenā balva Ann Arbor festivālā, daudzreiz piedalījusies mākslas izstādēs, tostarp Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA)), "Nāves eņģeļi", "Bet stunda nāk", "Monotonija", "Kolka Cool" un citas. Vairākas reizes saņēmis Lielo Kristapu. Jura Poškus topošā spēlfilma "Saule spīd 24 stundas" iznāks uz ekrāniem nākošgad.

Ieva Viese-Vigula

Ieva Viese-Vigula ir animācijas pētniece, kritiķe un rakstniece. Beigusi Latvijas Kultūras akadēmijas programmas Audiovizuālā kultūra un Kultūras teorija, studējusi Rakstniecības studijas Liepājas universitātē. Kopš 2010. gada nodarbojas ar animācijas pētniecību, īpaši fokusējoties uz Rozes Stiebras un Anša Bērziņa darbu animācijā. Darbojas Latvijas Animācijas asociācijā, ir kino kritiķu federācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas biedre. Regulāri publicē rakstus interneta žurnālos Kinoraksti un Satori, pēdējo divu gadu laikā darbojusies Lielā Kristapa un Nacionālā Kino centra ekspertu komisijās, bijusi žūrijas locekle festivalā Lielais Kristaps, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā, Fredrikstādes animācijas filmu festivālā. Studē animāciju Latvijas Mākslas akadēmijā.