Arhīvs

ATKLĀŠANA - Nr.105555 / Svārstības

Raksta attēls
Nr. 105555
30 min / 2022 / Latvija

Režisors: Andrejs Verhoustinskis
Scenārija autors: Andrejs Verhoustinskis
Operators: Andrejs Verhoustinskis
Māksliniece: Paula Zariņa-Zēmane
Skaņu režisors: Pēteris Pāss
Producents: Bruno Aščuks
Studija: Studija CENTRUMS

Lomās: Kaspars Znotiņš

Aktiera lasītais ieslodzītā Nr.105555 dienasgrāmatas teksts par piedzīvoto Salaspils nometnē 1944. gadā tiek ilustrēts ar dokumentālu memoriāla vērojumu mūsdienās, kur bērni un pieaugušie nāk grupās un individuāli, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas, ēd un dzer, spēlē bumbu vai ieurbjas telefonos un atslēdzas no ārējās pasaules.

Nominācijas:
Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma


Svārstības
77 min / 2022 / Latvija

Režisors: Kristīne Briede
Scenārija autori: Kristīne Briede
Operators: Jānis Šēnbergs
Komponists: Sniedze Prauliņa
Skaņu režisors: Artis Lūsis
Montāžas režisore: Andris Grants
Producenti: Ieva Ūbele
Studija: Baltic Balkan Productions
Kopproducents: Antra Gaile / Ruckas mākslas fonds

Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam divdesmit gadu garumā sievietes veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Kamēr daļa garīdznieču, nespējot ar to samierināties, emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, citas ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā, strādājot par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas sievietes teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā un samierināties ar viņām piešķirto otršķirīgo lomu. Ar pārliecību, kas mijas ar šaubām, ar paklausību, kas mudina uz sacelšanos, Rudīte, Dace un Agrita bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm.

Nominācijas:
Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas režisors, Labākais dokumentālās filmas operators, Labākais komponists