Arhīvs

Žūrija

Marina Ajaja (Maryna Ajaja), ASV

Rakstniece un filmu programmas kuratore Sietlas IFF

Filmu programmas kuratore vienā no nozīmīgākajiem Ziemeļamerikas filmu festivāliem. Kopš 1998. gada Marina Ajaja specializējas Austrumeiropas, Centrāleiropas, Krievijas un Centrālās Āzijas kino. Šī interese ļāvusi attīstīt īpašu izpratni un redzējumu par bijušā Austrumu bloka valstu kino. Viņa regulāri seko līdzi aktualitātēm šajā reģionā, lai iepazīstinātu ar tām Sietlas IFF auditoriju. Sietlas kinofestivāla progrmmā ir spēlfilmas, dokumentālas filmas, eksperimentālas filmas, filmas bērniem un animācija, festivāla aktivitātes norit cauru gadu, tajā skaitā izglītības pasākumi bērniem un jauniešiem.

Bruno Aščuks, Latvija

Filmu producents, Latvijas Kinoproducentu asociācijas biedrs (Latvija)

Darbu kinoindustrijā sācis kā kinomehāniķis. Studējis Ļeņingradas Kultūras institūtā, Ļeņingradas Valsts Teātra, Mūzikas un Kinematogrāfijas institūta aspirantūrā, strādājis Latvijas Zinātņu Akadēmijas Literatūras un mākslas institūta Teātra, mūzikas un kino sektorā. Bijis Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un Ekrāna mākslas katedras vadītājs un pasniedzējs Alberta koledžā, vadījis Latvijas Nacionālo Kino centru. Strādājis kā VKKF eksperts un padomes priekšsēdētājs. Darbojies vairāku Lielā Kristapa un starptautisko festivālu žūrijās. Pašlaik Studijas Centrums valdes loceklis un producents.

Zane Balčus, Latvija

FIPRESCI Latvija nodaļas pārstāve, Rīgas Kinomuzeja vadītāja

Zane Balčus, kino kritiķe un kino vēsturniece, ieguvusi maģistra grādu kino zinātnē Londonas Universitātes koledžā (University College London, 2008). Strādājusi Starptautiskajā kino centrā (2000-2005), kur bijusi Starptautiskā kino foruma Arsenāls un Rīgas Starptautiskā fantāzijas filmu festivāla programmu veidotāja, bijusi Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps projekta vadītāja (2005). Kopš 2010. gada strādā LKA Rīgas Kino muzejā, no 2014. gada ir muzeja vadītāja. Muzejā kā kuratore veidojusi izstādes, filmu progammas, akadēmiskas konferences un citus notikumus. Līdzautore grāmatai Inscenējuma realitāte. Latvijas aktierkino vēsture (Rīga: Mansards, 2011), viena no autorēm speciālizdevumā par Latvijas kino akadēmiskam interneta žurnālam Kinokultura.com (2011). Publicējas medijos par kino vēstures tēmām un aktuālo kino procesu.

Toms Maksorlijs (Tom McSorley), Kanāda

Kanādas Filmu institūta Otavā izpilddirektors

Karltonas Universitātes filmu studiju pieaicinātais profesors izpētes darbā, filmu kritiķis iknedēļas radio progrmmā “Otavas rīts”, CBS. Sastādījis vairākas grāmatas par Kanādas filmu režisoriem, neskaitāmu rakstu autors žurnāliem, tajā skaitā Take One un Cinemascope, par Kanādas un starptautisko kino. Grāmatas garuma pētījuma ar nosaukumu Atoma Egojana filma Regulētājs (Atom Egoyan's The Adjuster) autors. Dzīvo Otavā.

Andis Mizišs, Latvija

Režisors, scenārists, producents

Viens no titulētākajiem savas paaudzes režisoriem Latvijā, uzņēmis 3 spēlfilmas un 8 dokumentālās filmas. Latvijas kultūras akadēmijas absolvents, vairākkārt nominēts Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps balvai, saņēmis Lielo Kristapu kā labākais režisors. Pilnmetrāžas filma Medības tika nominēta Lielā Kristapa balvai astoņās kategorijās un saņēma četras balvas. Filma Klupiens saņēma Lielo Kristapu kā labākā īsfilma. Filma Tārps ieguva Lielo Kristapu kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, kā arī labākā dokumentālās filmas režisora balvu, galveno balvu kā labākā Baltijas dokumentālā filma Starptautiskajā Kinoforumā Arsenāls un laikraksta Diena gada balvu kultūrā. Filma Jumta likums tika apbalvota ar Lielo Kristapu kā labākā īsmetrāžas dokumentālā filma.

Jānis Nords, Latvija

Režisors

Režisors Jānis Nords ir pabeidzis maģistra studijas Nacionālajā Filmu un televīzijas skolā Lielbritānijā, viņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Amatieris (2008) ieguva nacionālo balvu Lielais Kristaps par labāko debiju kā arī laikraksta "Diena" gada balvu kultūrā. 2013. gada februārī pirmizrādi piedzīvoja Norda otrā spēlfilma Mammu, es tevi mīlu, kas 2013. gadā saņēma konkursa Generation Kplus starptautiskās žūrijas balvu Berlīnes kinofestivālā, žūrijas balvu par labāko spēlfilmu Losandželosas filmu festivālā ASV, kā arī balvas un atzinības rakstus vairāk nekā 15 kinofestivālos visa pasaulē. 2014. gada decembrī Jānis Nords par filmas Mammu, es tevi mīlu sasniegumiem ieguva Latvijas Kultūras Ministrijas izcilības balvu.

Jūle Mare Rozīte, ASV

Filmu programmas kuratore Tribeca IFF

Jūle Rozīte palīdz veidot filmu programmu Tribekas filmu festivālā, kur viņa strādā jau piecus gadus. Jūle iepriekš piedalījusies arī Glāzgovas īsfilmu festivāla, Hemptonu filmu festivāla un Stokholmas filmu festivālā programmu veidošanā. Viņa ir studējusi kino teoriju un slāvu studijas Berlīnē, Vīnē un Glāzgovā, kā arī kūrējusi filmu programmas Scandinavia House Ņujorkā un Baltijas studiju attīstības asociācijai Filadelfijā. Skatoties kino, Jūli visvairāk interesē tas, ko katra filma spēj izteikt par tās radīšanas apstākļiem, kultūru, kuru tā pārstav un cilvēkiem, kas to veidojuši un skatās.

Irma Simanskite (Irma Simanskyte), Lietuva

Filmu ražošanas nodaļas vadītāja, Lietuvas Nacionālais kino centrs

Itālijas kultūras atašeja laikā no 2011. līdz 2015. gadam, kultūras programmu vadītāja dažādos stratēģiskos projektos, Lietuvas kā goda dalībnieces ietvaros starptautiskajos grāmatu tirgos (Gēteborgā, Turīnā, Jeruzalemē), Lietuvas filmu programmu kuratore dažādos starptautiskos filmu festivālos un pasākumos. 2015. gadā Irma sāka strādāt Lietuvas Nacionālajā kino centrā par filmu ražošanas nodaļas vadītāju. Studējusi valodniecību, literatūru, filmu kritiku un zinātni Viļņas Universitātē, Berlīnes Brīvajā universitātē un Romas Universitātē Tre.